Lekker plantaardig eten en inzichten
om je dag op smaak te brengen

Bewaartips voor smoothies 

# # # # # # # #

Smoothies drink je best vers, rechtstreeks uit de blender, maar … je wil een smoothieontbijt drinken en je hebt er ’s morgens geen tijd voor? Je drinkt graag een smoothie als tussendoortje, maar kan die niet op het werk maken? Of je hebt een drukke dag voor de boeg en wil een energieke en snelle lunch? Dan neem je toch gewoon een smoothie mee voor onderweg!
Een smoothie kan je zonder probleem enkele uren bewaren buiten de koelkast. In de zomer is dat natuurlijk minder makkelijk, maar wat voorbereiding neem je zonder veel moeite een verse smoothie mee.

Een aantal tips voor een verse, frisse smoothie onderweg:

 • Gekoelde drinkbus of thermos
  Doe je smoothie in een drinkfles of (isolerende) thermos die je de nacht voordien in de koelkast bewaart. Wordt het erg warm, denk er dan ook aan een koelelement klaar te leggen.
 • Zo weinig mogelijk lucht
  Vul je drinkbus of thermos tot aan de rand, zodat er zo weinig mogelijk lucht in zit. Je smoothie gaat namelijk oxideren wanneer ze in contact komt met de lucht.
 • Ijsblokjes als wateralternatief
  Gebruik ijsblokjes In plaats van water om mee te blenden. Blender niet sterk genoeg voor ijs? Gebruik dan zo weinig mogelijk water bij het bereiden van je smoothie en voeg nadien enkele ijsblokjes toe. Die zullen geleidelijk aan smelten, terwijl ze je smoothie koelen.
 • Bevroren fruit
  Vervang een deel van het fruit uit je smoothierecept door diepgevroren fruit. Zo blijft je smoothie lekker koud onderweg. Snij fruit zoals bananen, mango en meloen in stukjes voor je het invriest (vergeet ze ook niet te pellen). Bessen kunnen zo de diepvriezer in.

4 reacties

 1. Christine

  Hoi Mei,
  nu ik in Kenia ben, kan ik natuurlijk de beste en meest verse soorten fruit kopen. Je vindt hier heerlijk zoete mango’s, ananassen, papaya’s, bananen enz… Een uitgelezen gelegenheid om je smoothies uit te proberen, ware het niet dat ik hier niet over een blender beschik. Eigenlijk mis ik het ook helemaal niet vermits alles hier dagelijks heel vers te krijgen is. Maar je ideeën komen beslist van pas, eenmaal ik terug thuis ben. Geniet intussen alvast van een heerlijk fruitige zomer!

 2. Mei

  Met die tropische lekkernijen rijp van de boom heb je inderdaad geen blender nodig, Christine :)

 3. Lisa

  Hallo,
  Gaan de vitaminen er niet uit als je een smoothie maakt van vers fruit?
  Ik heb namelijk gehoord dat je dit binnen een uur moet opdrinken,
  en niet kan bewaren. Omdat dan de vitamines eruit zouden gaan.

 4. Mei

  Hey Lisa, van zodra je iets oogst gaat de kwaliteit erop achteruit. En inderdaad, bij de bereiding (snijden/mixen/blenden/…) gaat het fruit oxideren, omdat je de oppervlakte waar zuurstof bij kan vergroot. Nu zou ik me daar niet al te veel zorgen over maken. Als smoothies ervoor zorgen dat je meer fruit eet, dan is dat nog altijd beter dan fruit links te laten liggen :)
  Om oxidatie bij het blenden tot een minimum te beperken, kan je ‘pulsen’ en de blender zo kort mogelijk gebruiken.