Lekker plantaardig eten en inzichten
om je dag op smaak te brengen

De blender, onontbeerlijk in de raw food keuken 

# # # # # # # #

Als je mij vraagt welk keukenapparaat ik niet kan missen, dan is dat zonder twijfel mijn blender. Ik gebruik de blender minstens één keer per dag en daarmee is het meteen ook het meest gebruikte apparaat in mijn keuken.

Wat is dat, een blender?

Een blender wordt ook wel eens een bekermixer genoemd. Het is een populair keukenapparaat in de VS. Bij ons is de blender minder bekend, maar je kan hem ondertussen ook al in veel keukens terugvinden. Het is een maatbeker met messen op een motorblok, dat de messen op hoge snelheid doet draaien. Hiermee kan je fruit en groenten pureren tot smoothies, shakes, sausjes of soepen. Een blender gebruik je voor recepten waarbij het eindresultaat glad moet zijn, terwijl je met een keukenrobot eerder alles tot piepkleine stukjes vermaalt. Hoe krachtiger de motor van je blender, hoe sneller de messen draaien en hoe gladder het resultaat.

Types blenders

Ik heb jaren een gewone keukenblender gebruikt. Die kan je al voor een kleine 50 euro bij de elektrozaak vinden of je krijgt er soms gewoon een als extra hulpstuk bij je keukenrobot. Hij heeft mij steeds goed geholpen, maar als je je blender intensief gebruikt dan verslijt je zo’n exemplaar nogal snel. Wanneer je veel van je blender verwacht, is een krachtige blender zoals de Vitamix of Blendtec een waardevolle investering. Je telt er wel een kleine 700 euro voor neer, maar het resultaat is fantastisch. Met een krachtige motor van een drietal pk kan je ook niet anders verwachten. Ikzelf zou mijn Vitamix niet meer kunnen missen.

Een Vitamix of Blendtec kan trouwens veel meer dan enkel smoothies maken. Hij heeft absoluut geen probleem om hardere ingrediënten zoals noten en bevroren vruchten te verwerken. Je maakt er in een handomdraai notenmelk, notendip of een frisse fruitsorbet mee. Je kan er zelfs je soepen mee opwarmen, gewoon door de blender wat langer te laten draaien. Erg handig wanneer je ’s winters een warm soepje wil drinken.
Als je meer informatie wil over zo’n superblender, geef dan een seintje. Ik verwijs je graag door naar de leverancier.

Blenderalternatief

Heb je geen blender en wil je er ook niet meteen een aanschaffen? Dan raak je al een behoorlijk eind op weg met een staafmixer als alternatief. Het pureren kan wel iets langer duren en je moet misschien wat meer water aan een recept toevoegen, maar met een beetje meer geduld kan je de meeste smoothies, sausjes en soepen ook met een staafmixer bereiden.

10 reacties

 1. d willems

  goedendag,

  waar kan ik zo’n blender kopen ?

  in nederland

  dank U

 2. Mei

  Het krachtige type van blenders is jammer genoeg nog niet verkrijgbaar in de gewone keukenwinkel. Ik heb mijn Vitamix online gekocht.

  De Vitamix en Blendtec zijn allebei te verkijgen op de webshop van http://www.superfoodcuisine.com (zijn leveren zeker in Nederland). Je kan er ook steeds telefonisch terecht met je vragen.

  In Amsterdam zijn er twee raw food cafés die daarnaast een winkel hebben. Het ene ligt in de Spuistraat en het andere in de van Ostadestraat. Zij verdelen enkel de Vitamix.

  Hopelijk ben je hiermee geholpen.

 3. Ria Mentink

  vraag: hoeveel kost een vitamix,hoe zit het met de garantie ( afstand Amesterdam – Eindhoven) en is het safe om hem one line te kopen ipv in een winkel? Dank voor het antwoord.
  Vgrt, Ria

 4. Mei

  Dag Ria,
  Voor de garantievoorwaarden en exacte prijs neem je best rechtstreeks contact op met een van de verkopers. Zelf heb ik mijn blender online gekocht. Het is een kwalitatief heel degelijk product, dus maak ik me niet echt zorgen over de garantie :) Een Vitamix of Blentec kost 650 à 700 euro.
  Hopelijk kan je hiermee verder.

 5. Thomas Jansen

  Kan zo’n blender ook zeer warme vloeistoffen, b.v. soep verwerken zonder dat de deksel omhoog komt en een gedeelte van de inhoud spontaan bezit neemt van de keuken.

  met dank voor je gewaardeerde reactie,
  Thomas

 6. Mei

  Ja hoor Thomas, zolang je de blender niet boven de maximale limiet vult en het deksel goed sluit is er geen probleem. Meer nog, de Vitamix kan door wrijvingswarmte soepen opwarmen zonder dat je ze hoeft te koken.

 7. Nalini

  Hallo

  Ik wil ook graag een nieuwe blender halen, en zit aan de blendtec te halen. erg getwijfelt tussen de blendtex en de vitamix. Weet ook niet echt wat nu het veschil is, alleen bij de blendtec zou de vloeistof wordende substantie zelf naar beneden gezogen worden om te mixen en bij de vitamix heb je een staaf nodig.

  Ik wil het voornamelijk gebruiken voor rauwe groente en bevoren fruit en noten.
  Zag op veschillende site’s alleen ook veschillende blendtec’s staan. waardoor ik alsnog niet weet welke nu erg goed geschikt is voor raw food en welke niet.
  En graag hoopte ik toch nog een uitleg wat de verschillen nog meer zijn tussen Blendtec en Vitamix.

  Groetjes Nalini

 8. Mei

  Ik zelf verkies de Vitamix. Deze heeft gewone (draai)knoppen, terwijl de Blendtec met elektronische bediening werkt. Met de manuele bediening van de Vitamix heb je naar mijn mening meer controle. De stamper gebruik ik helemaal niet zo vaak eigenlijk, maar het is zeer handig dat je de optie hebt.

 9. Herman

  Wat mij een beetje dwars zit is dat de Vitamix in de US véél goedkoper is ! Ongeveer 400 dollar en dat is dus +- 300 euro! Ik ben geneigd hem in de US te bestellen en een netsnoer adapter te kopen! Dan nog ben je goedkoper uit!

 10. Mei

  Enkele dingen om rekening mee te houden als je die optie overweegt:
  – voltage US is 110 volt vs onze 220
  – frequentie van 50 Herz vs onze 60
  – douanekosten kunnen hoog oplopen bij aankopen buiten de EU
  – garantiebepalingen goed nakijken