Lekker plantaardig eten en inzichten
om je dag op smaak te brengen

Groentenwraps 

# # # # # # # # # # # #

Tijdens de zomer hebben we vaak minder zin in zware maaltijden. Slaatjes staan dan bijna dagelijks op mijn menu, maar gewoon een slaatje op je bord is niet altijd even spannend. Wat afwisseling doet wonderen, al is het maar de manier waarop je je salade eet. Rol je je salade in een wrap, dan smaakt die meteen helemaal anders. Met een droogoven en chia zaad als bindmiddel maak je gemakkelijk een lichte groentenwrap.

groentenwrap

Ingrediënten

voor 6 wraps

 • 3 gele paprika’s
 • 1 grote courgette
 • 2 eetlepels chia zaad
 • 1 theelepel oregano

Haal de zaadlijsten uit de paprika, doe de toppen van de courgette en snij de vruchten in stukken. Je hebt ongeveer dezelfde hoeveelheid courgette als paprika nodig, dus gebruik eventueel wat meer of minder van elk naargelang de grootte van de groenten. Maak de paprika en courgette daarna fijn in een keukenrobot.
Vermaal het chia zaad tot poeder in een koffiemolen of vijzel. Doe de gedroogde oregano bij dit ‘meel’ en vermeng ze samen met het paprika-courgette mengsel. Doe dit grondig, maar snel om klontertjes te voorkomen. Het chia zaad zal namelijk vrij snel een gel vormen en dan klit het samen. Dit heeft geen invloed op de smaak van de wraps, maar ze zullen er iets minder egaal uitzien.

Neem een halve kop van het deeg en spreid dit uit op een anti-aanbakvel van een droogoven. Maak een cirkelvorm van ongeveer 16 cm doorsnede. Zorg ervoor dat het deeg niet dunner is dan een halve centimenter. De courgette en paprika bestaan voor het grootste deel uit water, dus zal het volume van het mengsel tijdens het drogen erg verminderen.
Droog de wraps ongeveer 4 uur op 40°C. Draai ze daarna om en pel het anti-aanbakvel weg, zodat ze met de reeds gedroogde kant op het gaas liggen. Droog de wraps verder tot ze volledig droog, maar wel nog plooibaar zijn (nog een 2-tal uur).

Je kan de wraps vullen met gelijk welke ingrediënten: van rauwkost, over avocado, tot een noten- of zadenpaté. Simpel of complex, alleen of met een slaatje erbij.

8 reacties

 1. Gryp

  Drogen op 40 graden is waarschijnlijk met een droogoven. Wat als je dat niet hebt EN wat als je gewone oven niet op 40 graden ingesteld kan worden.

 2. Mei

  Je kan ook proberen te drogen met een hete lucht oven. Zet je oven op de laagste stand en hou de deur op een kier. Je kan de temperatuur niet zo goed controleren als met een droogoven, maar als het je niet zozeer uitmaakt of het eindproduct ‘echt’ rauw is dan is de oven een goed alternatief. Wil je het proces wat versnellen en tegelijk voorkomen dat vocht zich ophoopt, dan kan het ook helpen om een ventilator de oven in te laten blazen.

 3. maene123

  Allemaal zeer interessant, maar waarkan ik chiazaad aankopen ? Ik ben ook op zoek naar pinole of korima ?

 4. Mei

  Voor pinole zou ik eens m’n licht opsteken bij een mexicaans restaurant of zo. Korima is mij jammer genoeg niet bekend.

 5. Niels

  hallo

  Ik zou graag weten waar je chia zaden kan kopen.

 6. Dries

  Waar kan ik Chia zaden kopen?

 7. Mei

  Chia zaad kan je verkrijgen bij Superfood Cuisine (Wetteren, BE) of My Vitality (Amsterdam, NL). Je kan bij beiden online bestellen of langsgaan in de winkel. Het wordt soms ook verkocht onder de naam ‘salba’.

 8. wilma

  Ook lekker is om de groente in nori vellen te rollen.