Lekker plantaardig eten en inzichten
om je dag op smaak te brengen

Hoe kies je een blender? 

# # # # #

De blender raakt steeds meer ingeburgerd en winkelrekken staan dan ook vol met allerlei modellen. Ze proberen vooral te verleiden met funky kleurtjes en hip design, maar verliezen soms het functionele aspect uit het oog. En dan belandt die gloednieuwe blender al snel achteraan de kast.
Nu weten mijn vrienden me altijd wel te vinden als ze advies of receptjes nodig hebben. En zo kreeg ik onlangs een telefoontje: “We willen een blender kopen en staan momenteel in de winkel. Waar moeten we op letten?”

Een blender is volgens mij een absolute must in de raw food keuken, maar met prijzen die variëren van 25 tot 900 euro en tal van opties is het niet altijd makkelijk kiezen. Daarom geef ik je hier enkele aankooptips mee.

 • Kracht is alles
  Het wattage van je blender is zéér belangrijk. Kies voor een zo krachtig mogelijk model binnen je budget en ga als het even kan niet beneden de 500 watt. Zeker als je smoothies zonder brokjes wil is dit van belang. Ook als je ijs of bevroren vruchten gebruikt komt een sterke motor goed van pas.
 • Materiaal
  Je hebt de keuze uit plastic of glazen bekers, met elk hun voor- en nadelen. Glas is zwaarder en natuurlijk ook breekbaar, maar wel goed schoon te maken en beter bestand tegen krassen. Plastic is lekker licht en kan tegen een stootje, maar krast snel en blijft er dus niet lang als nieuw uitzien.
  Roestvrij stalen messen zijn sterker en duurzamer dan messen uit aluminium.
 • Bekerinhoud
  De bekerinhoud varieert van 0,5 tot 2 liter. Ga voor een minimuminhoud van anderhalve liter, want een overvolle beker mixt niet goed. Let er ook op dat de basis van de beker voldoende breed is om de ingrediënten tot bij de messen te laten komen.
 • Bediening
  Bij de meeste blenders heb je manuele controle over de snelheid met een draaiknop. Hoe meer controle, hoe handiger. Maar hou je van een simpele druk op de knop, dan zijn er ook blenders met vooraf ingestelde programma’s.
 • Afmetingen
  De betere blenders hebben een groot motorblok, wat behoorlijk wat plaats inneemt. Meet dus vooraf de plaats die je voorziet in de keuken. Vooral de ruimte in de hoogte is hierbij belangrijk.
 • Handigheidjes
  Wil je je blender tot in de kleinste hoekjes goed kunnen schoonmaken, dan zijn afneembare messen een makkelijke optie. Een opening in het deksel is ook handig om ingrediënten toe te voegen tijdens het blenden. Met een bijhorende stamper kan je de ingrediënten naar beneden duwen om te helpen blenden.

Wil je je blender veel gebruiken, probeer er dan niet teveel op te besparen. Liever een goede blender waar je dagelijks plezier van hebt, dan een goedkoop model dat in de doos blijft. Als het in je budget past is een (semi)professionele Vitamix of Blendtec een investering die jarenlang meegaat.

6 reacties

 1. Mandy

  Zo Hier heb ik tenminste wat aan .
  Dan ga ik voor deze http://www.testfreaks.nl/blenders/philips-hr2094/
  of deze http://www.amazon.com/Hamilton-Beach-52182-WavePower-12-Speed/dp/B001CGXUIA/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1292198583&sr=8-6

  Of is dit toch niet de goeie
  er zijn er ook zoveel, wordt er niet makkelijker op

  Bey Mandy

 2. Mei

  Er is inderdaad veel keuze. Blij dat je wat aan de tips had. Succes ermee, Mandy!

 3. sanne

  Hoi,

  Ik heb sinds kort de blender van Philips (HR2181). Weet iemand of de kan hiervan in de vaatwasser kan?

  Bedankt, groetjes Sanne

 4. Mei

  Dag Sanne, ik denk dat je dit best eens navraagt bij de fabrikant. Maar er zijn weinig blenders waarbij dat een goed idee is.

 5. rachel van der meer

  Hallo, ik wil vooral groene smooties gaan maken.. is dan een blender goed? Mijn schoonzus zei.. ga dan voor een slowjuicer! Maarrr.. die zijn ZO duur. Ik ben een ‘ beginner’ een blender? Gr rachel

 6. Mei

  Wil je smoothies maken, dan is een blender de juiste keuze! Een (slow)juicer gebruik je voor sap, want die haalt de vezels uit je fruit/groenten.