Lekker plantaardig eten en inzichten
om je dag op smaak te brengen

Start de dag gezond met fruit 

# # # #

Gezond eten, allemaal goed en wel. Je leest en leert, onderzoekt en probeert, maar al snel zie je door de bomen het bos niet meer. Je verdrinkt in de informatie en goede voornemens verlammen je nog voor je actie onderneemt. Want er is die stem in je hoofd, die zich afvraagt: “Heeft het wel zin als ik er niet meteen voluit voor ga? En waar haal ik de tijd vandaan om m’n hele eetpatroon plots drastisch te veranderen?”.

Stop! Blijf vooral rustig ademen en besef dat je ook niet van de ene op de andere dag leerde lopen. Eens je die eerste stap zet, gaat de bal aan het rollen.

Een simpele stap zet je op weg

Telkens je een belangrijke beslissing wil nemen, ga je je informeren. Een auto bijvoorbeeld, die koop je toch niet zomaar? Of voor je verhuist naar de andere kant van het land denk je daar toch eerst goed over na, niet? Nu ben je vastberaden om iets aan je gezondheid te doen. Dus zuig je als een spons alle informatie op die je over het onderwerp kan vinden. Je schuimt het internet af, gaat te rade bij vrienden en voegt alsmaar meer boeken toe aan je leeslijst. Daarna stel je misschien wel doelen, maak je een planning op of zet je actiepunten in lijstjes, want er is zoveel te onthouden.


Begin met één enkele stap. De dag starten met fruit is een kleine gedragsverandering, maar helpt je gezondheid enorm vooruit.

Ok, vanaf morgen begin je eraan! Met een waslijst aan voornemens: vroeg uit de veren, water drinken bij het opstaan, een rondje lopen op je nuchtere maag, voor het ontbijt wat fruit achter de kiezen, een salade mee naar het werk, niet snoepen tussendoor, … En daar gaat het fout, je blokkeert. Want zoveel dingen tegelijk veranderen, daar word je sowieso een beetje gek van. Even terugspoelen dan maar en beginnen met één simpele stap. Met de focus op een enkele gewoonte haal je de druk weg. Begin daarom eenvoudig en start de dag met een fruitontbijt.

Begin de dag met fruit

De dag starten met fruit is een kleine gedragsverandering, maar helpt je gezondheid enorm vooruit. Vervang dus je ontbijt door fruit. Het enige wat je doet is zoveel fruit eten als je zin in hebt. Ja, dat is alles. De rest van je maaltijden pak je later wel aan. Maar waarom raad ik je nu net aan te ontbijten met fruit?

 • Het is super simpel! De meeste mensen staan niet echt stil bij hun ontbijt, of ze slaan het zelfs helemaal over. Daarom verlies je niks, maar win je er enkel bij.
 • Fruit verteert erg makkelijk en nog beter op een lege maag. De eerste maaltijd van de dag is hiervoor dus ideaal.
 • Gedurende de nacht verlies je heel wat vocht. Het is dan ook een goed idee water te drinken wanneer je opstaat. Fruit bestaat voor het grootste deel uit water en is dus ideaal om je te hydrateren. Heb je daarentegen ooit al eens geprobeerd sap te maken van een stuk toast?
 • Voor het ontbijt grijpen we vaak naar zoet: confituur, hagelslag of choco als broodbeleg, gesuikerde ontbijtgranen, gezoete yoghurt, … Zet liever je tanden in fruit voor die zoete trek.
 • ’s Ochtends niet veel tijd, zeg je? Fruit is het ultieme fast food. Gooi wat ingrediënten in de blender en je smoothie is klaar op enkele minuten. Bovendien kan je het lekker makkelijk meenemen om onderweg of op het werk te eten.

Van monomaaltijden, over (groene) smoothies tot fruitsalades, … Elke ochtend fruit is altijd weer iets anders. Smakelijk!

Als je nog niet gewoon bent fruit als maaltijd te eten, dan is het belangrijk ervoor te zorgen dat je voldoende fruit in huis hebt. Niks vervelender dan om 7 uur ’s ochtends te merken dat er niks rijp te grijpen valt. Zeker in het begin koop je best meer dan je denkt nodig te hebben. Eens je dit een tijdje doet krijg je vanzelf een beter zicht op de hoeveelheden die je eet.

Gewoon fruit eten, wordt dat niet saai?

Wanneer je vaststelt dat zo goed als iedereen steeds teruggrijpt naar dezelfde producten, dan kan je die vrees meteen aan de kant schuiven. De ene eet elke ochtend brood, de ander schudt steevast ontbijtgranen in een kom. Er zijn heel wat soorten fruit in duizenden variëteiten. Niet enkel de soort zorgt voor afwisseling, ook met de manier waarop je het fruit eet kan je creatief zijn.

 • Heb je het graag eenvoudig, dan kan je je beperken tot één soort fruit. Een zogeheten monomaaltijd. Tijdens de zomer geniet ik zo van meloenen. Gewoon doormidden snijden, de zaadjes eruit en oplepelen.
 • Makkelijk en snel voor onderweg of op het bureau zijn smoothies. Blend je favoriete vruchten samen met eventueel wat water, giet je smoothie in een drinkfles en je kan vertrekken. Inspiratie nodig? Bekijk de smoothie recepten.
 • Als je het liever wat minder zoet hebt, dan zijn groene smoothies misschien wel je ding. Een groene smoothie maak je door bij je fruit wat groene bladgroenten te mixen.
 • Of maak een fruitsalade. Dat kan zelfs al de avond voordien, zodat je je daar in de ochtendspits geen zorgen meer over hoeft te maken.

Ben je zoals ik, dan eet je ’s ochtends liefst sappige vruchten. Meloenen, nectarines, druiven, … maakt niet uit. Heb je enkel rijpe bananen voorhanden, maak dan een smoothie met wat extra water. Een liter sinaasappelsap gaat ook vlot binnen. Je kan vrijuit kiezen, zolang je genoeg eet zodat je je voldaan voelt tot de lunch. Zorg er dus vooral voor dat het je smaakt!

Sla zeker je ontbijt niet over. Het doet er niet toe of je het om zes of om elf uur eet, maar de dag beginnen met een gezond fruitontbijt zet je op weg naar andere goede gewoontes.

Welke vruchten eet jij liefst als ontbijt? Laat van je horen.

2 reacties

 1. adriette

  Ik eet elke ochtend een groene smoothie met stukjes fruit. Heerlijk!! (En een grote kop groene thee)

 2. verdonck regnier

  feitelijk maakt het me niet veel uit, ik eet alle fruit graag,
  meestal kiwi, appelsien, witte druiven, blauwe bessen, appel, pompelmoes, al eens banaan, hangt allemaal af van wat ik bij de boodschappen zie liggen