Lekker plantaardig eten en inzichten
om je dag op smaak te brengen

Weg met de fruitvliegjes 

# # # # # #

Fruitvliegjes, ze komen er noodzakelijk aan wanneer de warme zomer lekker zoet rijp fruit brengt. Je kan ze best proberen te voorkomen, maar niemand wint de preventieve strijd tegen die kleine insecten. En eens ze er zijn, wordt het al snel een invasie.

Zwermt je fruitmand al van de vliegen? Hier zijn enkele methodes om ermee af te rekenen:

  • Voor een afgedekte fruitvliegenval doe je een lokmiddel (vb. een restje wijn of een stukje banaan) in een bokaal, spant er wat plastic folie over met een elastiek en prikt er kleine gaatjes in. Je kan ook een kleine (papieren) trechter op de bokaal bevestigen. Eens je de vliegjes gevangen hebt kan je ze buiten vrijlaten.
  • Maak een open val om de vliegjes te verdrinken. Vul hiervoor een kopje met een derde balsamico- of appelazijn, doe er wat detergent in en giet er water bij om het mengsel wat te laten schuimen.
  • Je kan ook met de stofzuiger langs de plaats waar veel fruitvliegen zitten gaan en de hele zwerm gewoon opzuigen.

Hou er rekening mee dat de vliegen zich blijven vermenigvuldigen zolang er voedsel aanwezig is. Er zit dus niks anders op dan vruchten met de minste beschadiging meteen op te eten, GFT-afval buiten te zetten, erg rijp fruit verder in de koelkast te bewaren en ervoor te zorgen dat je keuken en fruitmand altijd brandschoon zijn.

2 reacties

  1. U.Bakkker-Wartmann

    Fruitvliegen verdwijnen: je kunt ze door een nootmuskaatnootje (het laatste einde uit de molen) in de fruitschaal te leggen laten verdwijnen. Ze houden nl. Niet van lucht van de nootmuskaat. Dit is een heel oud gebruik.

  2. Mei

    Dank je voor de tip! Moet ik eens proberen. Kruidnagel zou ook volgens dat principe werken, maar lijkt bij mij helaas niet te helpen.